Videoproducties_Arnhemblauw
In de uitgave nr. 3 van juni 2011 van Wijkcontact, het wijkblad van de Burgemeesterswijk in Arnhem (jaargang 31) staat een uitgebreid artikel over mij, geschreven door Marijke Bruin.

Hardlopen, klezmer en een film met een idool.


Vandaag ben ik in gesprek met een van de sportievelingen in de wijk: Albert Stoter. Zelfstandig ondernemer, hardloper en liefhebber van Klezmermuziek. We hebben bij hem thuis, aan het begin van de Bakenbergseweg, afgesproken voor het interview. Hij schenkt een kop thee in en we starten ons gesprek.  Albert praat snel en ik heb moeite hem bij te houden.

IkInWijkcontact

‘Los van de grond’
Albert, 52 jaar geleden geboren, opgegroeid in Hoogeveen, kwam tijdens zijn
middelbare schooltijd in aanraking met het hardlopen.
‘Tijdens de ‘rondjes veld’ bij de voetballers liep ik al snel vooraan. Hardlopen ging me makkelijk af en ik was gefascineerd door het gevoel ’op eigen kracht een afstand af te kunnen leggen.  Te zweven, los van de grond, de tegels onder je te zien verdwijnen.’
Met voetballen had hij verder niet zoveel.
 
Studeren
‘Ik was vroeger een verlegen jongeman. Ik wilde na mijn middelbare school graag naar de kunstacademie in Kampen. Via mijn fotografiewerk ben ik daar binnengekomen, de richting Audiovisuele Vormgeving.’
Over die tijd zegt hij: ‘Mijn christelijk vader vond studeren niets, je moest zo snel mogelijk gaan werken. Zelf was mijn vader, door de dood van zíjn vader, al op zijn 12e aan de slag gegaan bij een boer. 12.5 Stuivers per jaar, 6 lange dagen per week en op zondag’s, zijn vrije dag, eerst de koeien melken en dan naar de kerk.
Hij wilde graag dat ik ging werken in plaats van te gaan studeren.’
Ik heb nu een bedrijf, waarin ik videofilms maak.’
 
Arnhem
‘Toen ik in Arnhem kwam wonen ben ik bij CIKO’66, de atletiekvereniging, gaan hardlopen. Ik heb met toppers in wedstrijden samengelopen. Gerard Nijboer bijvoorbeeld, die jongens lopen zo ontzettend hard! Onvoorstelbaar. Je kan pas inschatten hoe hard ze lopen als je ernaast loopt.  Zelf houd je dat maar een paar ronden vol, dan haak je af. Zij houden dat enorme tempo een hele wedstrijd lang aan.’
 
In de hoek van de kamer ligt een paar bijzondere hardloopschoenen. Dunne zooltjes met losse tenen, de 5fingers, genoemd. Heel bijzonder om op te lopen lijkt me. Albert verteld dat hij ze heeft ze uitgeprobeerd. ‘Je moet  er voorzichtig mee zijn, als je de gewone hardloopschoenen gewend bent, raak je snel geblesseerd als je niet langzaam opbouwt.’ 
Het echte ‘met je blote voeten in het gras gevoel’, lekker! 
Albert: ‘Ik heb indertijd ik een opleiding als trainer van loopgroepen gevolgd en 15 jaar lang ben ik, met veel plezier, hardlooptrainer bij CIKO’66 geweest. Ik heb dit jaar nog een prijs mogen ontvangen voor mijn verdiensten bij CIKO’66, de Gerard Tebroke prijs.
Al jaren wordt deze prijs uitgereikt aan mensen die zich bijzonder hebben ingespannen voor CIKO'66. Tebroke was de beste atleet die CIKO'66 onder zijn hoede gehad heeft en was tientallen jaren Nederlands recordhouder 5 & 10 km.’ 
 
Video en hardlopen
Soms lukt het om hardlopen te combineren met mijn videobedrijf. Zo heb ik een  van “mijn vroegere” idolen én een van de grootste internationale toppers gefilmd. De film met Gerard Nijboer en mijn film over de Ethiopische warming-up, waarin Kenenisa Bekele meeloopt zijn mijn best bekeken films op youtube.


En hier te zien op Vimeo, de kwalitatieve betere tegenhanger van You Tube.
 

Zelfstandig trainer
‘In maart dit jaar ben ik als hardlooptrainer voor mezelf begonnen. Ik geef nu, naast mijn videoproducties, als zelfstandige, ook hardloopcursussen.
Ik combineer hardlopen graag met het genieten van de prachtige omgeving in Arnhem.’
 
‘Ik ben diverse nieuwe cursussen begonnen, zoals een beginnerscursus waarin mensen kunnen leren hardlopen. Ook geef ik, voor de meer gevorderden, cursussen die een bepaald hardloopdoel voor ogen hebben. Trainen voor de Oosterbeekse Stuwwalloop of de Bridge to Bridge loop.
Op de zaterdagochtend heb ik een instuifgroep. We verzamelen bij de parkeerplaats van de Oranjerie te Warnsborn om 10.00 uur. Iedereen kan meelopen, beginner en gevorderd, op eigen tempo. Het is gezelliger en vooral ook veiliger om samen te lopen’.
 
Bom
Hij vertelt: ‘Vandaag begint mijn nieuwe loopcursus voor beginners in Warnsborn. Uitgerekend op deze dag wordt de bom, in die in Schaarsbergen gevonden werd, onschadelijk gemaakt.  Ik moet mijn cursisten nog bellen dat we uit moeten wijken naar een andere locatie. Anders zou het wel een knallend begin van de nieuwe cursus worden.’
 
Cliniclowns
Soms komt hardlopen en werk ook aangenaam samen.  Tijdens een workshop voor Cliniclowns verzorgde Albert een sportief begin van hun dag.
Ik moet erg lachen om het absurde beeld dat, 8 cliniclowns met rode neuzen en grote schoenen in ganzenpas door het bos rennend bij mij oproept.
 
Klezmer
Ondertussen werkt Albert ook al anderhalf jaar aan een lange documentaire over Oost-Europese Klezmer muziek. Ooit is hij door een vriendin enthousiast gemaakt voor deze soort muziek. Hij reisde al verschillende keren naar Oost-Europa voor  de opnamen en hij hoopt volgend jaar zijn documentaire film afgerond te hebben.
‘Ik wil kijken of ik in het Filmhuis te Oosterbeek een “sponsoravond” voor de film kan houden. ‘
Albert zoekt nog sponsors om het project af te maken. Hij laat me kleine stukjes film zien op de computer. Aanstekelijke bruiloftsmuziek.  Muziek met een melancholieke ondertoon.
‘Het zou geweldig zijn, als uiteindelijke resultaat in het filmhuis van Oosterbeek vertoont zou kunnen worden.’ zegt Albert bescheiden.

Met dank aan Marijke dat ik haar artikel hier mocht plaatsen!


Een plaats wat voor een lange tijd erg belangrijk voor mij is geweest, de atletiekbaan Valkenhuizen van CIKO '66.

Onderstaande onderdeel wordt nog verder uitgewerkt!
Samenwerkende collega's:

Wormgoor audio

Webtivity

Deze pagina wordt nog verder uitgewerkt!